Minä ja mun varsageneraattori

 

Tää postaus menisi varmaan melkein "eniten virtuaalivituttaa" -sarjaan, mutta kyseinen kanava omalle virtuaalirageamiselleni on omistettu enemmänkin yleisluontoisille ja laajempaakin lukijakuntaa koskettaville asioille, kun taas tämä käsillä oleva homma tässä on, noh, ihan oman pään ja hankaluudenkaipuuni tuotosta. Tuskin siis kauhean moni voi myötäelää tuntemaani tuskaa, mutta lukekaa ja vaikka naurakaa silti. 

Miehän olen siis melkolailla virtuaaliharrastukseni alusta asti mukaillut erilaisia arvontakeinoja määrittääkseni hevosteni ominaisuuksia. Miksi? Kai mä tykkään suhtautua virtuaalihevosteluun kuin eräänlaiseen peliin. En halua täydellisiä hevosia vaan voisiko sanoa realistisempaa jalostusta johon kuuluu arvaamattomuus ja omien valintojen näkyminen tuloksissa. Voisi verrata vaikkapa Howrseen tai Horse Realityyn. Ilman tätä aspektia tuskin pitäisin koko harrastusta kovinkaan mielekkäänä ja saan paljon mielihyvää aina kun jokin yhdistelmä tuottaakin toivotunlaisen tuloksen. 

Ihan alkuun käytin Arnikan periytymis järjestelmää, johon pohjautuen tein oman generaattorin Excel-taulukkoon ja tämän avulla sain sitten varsoilleni niin luonteenpiirteet kuin koulutustasotkin. Nykyisin käytän Rate My Ponya edellä mainittujen ominaisuuksien generoimiseen, joka ikävä kyllä tuo hieman enemmän heittoja silloin kun toinen vanhempi ei ole RMP -arvioitu, mutta minkäs teet. Eipähän tarvitse itse pyöritellä numeroita jokaisen varsan kohdalla. 

Excel mulla on edelleen käytössä, mutta nykyisin sellaisena taulukkona jolla saan isompiakin varsakönttejä arvottua kerralla. Tämän taulukon pohjalta muodostuvat sukupuoli ja säkäkorkeus. Taulukossa on myös osio sille tuleeko tamma tiineeksi ja syntyykö varsa elävänä, sekä kaksosten mahdollisuus. Avaan näitä tässä nyt sitten hieman enemmän ja puran tuskaani teille, koittakaa kestää.

Tiineys ja syntymä

Mulla oli tässä joskus kauan sitten kaunis ajatus, että olisi hauskaa materiaalia teksteihin jos tamma ei tulekaan kovin helposti tiineeksi tai tiineys päättyy huonosti. Käytännössä ensimmäinen osio arpoo tiinehtymisen 70% todennäköisyydellä. Toinen osio taas arpoo tiineyden jatkumisen tai syntymän lopputuloksen; 80% mahdollisuus elävälle varsalle, 10% luomiselle ja 10% kuolleelle varsalle (tarkoittaen siis suurinpiirtein täysiaikaista, mutta kuolleena syntynyttä tai pian kuolevaa jälkeläistä). Tein näiden todennäköisyyksien suhteen jonkin verran taustatutkimusta joten ne toivottavasti ovat melko realistiset. 

Kuriositeettina, mulla oli myös aluksi mahdollisuus sille, että varsan lisäksi kuolee myös emä tai emä kuolee, mutta varsa säilyy hengissä. Sisintäni hivelee ajatus siitä, että esimerkiksi jokin tietty hevonen nousee arvossaan, koska kyseinen linja on yllättävästi katkennut. Ei sitten kuitenkaan ihan hirveästi hivellyt se, että laitan rakkaita hevosiani kuoppaan, koska arpaonni sanoo niin, joten poistin tuon kohdan melko pian taulukosta. (Mainittakoon kuitenkin, että edelleen jonkinlainen elämänjana generaattori olisi todella mielenkiintoinen, mutta en ole varma osaisinko elää sen mukaan.)

Osa syy näiden luomiselle oli myös se, että myös oikeassa elämässä ainakin oreilla mainitaan tiinehtyvyys- tms. prosentteja. Vastaavasti on ihan realistista ajatella tamman olevan maho. Yritin pitäytyä siinä systeemissä, että yrittäisin noin 3-5 kertaa samaa yhdistelmää, ja jos ei nappaa niin sitten ei nappaa. Huomasin kuitenkin aika nopeasti, että hankalaksi menee, varsinkin jos on käyttänyt ulkopuolista hevosta ja sitten joudut ilmoittelemaan jälkeenpäin, että eipä laitetakkaan varsaa tästä. Siis ihan oikeasti, vaikka nuo prosentit vahvasti puoltavat kaikin puolin hyvin sujunutta tiineyttä niin hitokseen usein vaan kävi niin ettei se sitten onnistunutkaan. Se ei oikein palvellut mun harrastusta, joten nykyään käytän näitä osioita lähinnä siihen, että lopputulos (sukupuoli, säkä) on se joka syntyy kun asiat ovat menneet hyvin eli arvon niin kauan kunnes taulukko antaa tulokset tiine ja elävä varsa. 

Hieman tähän liittyen taulukossa on tosiaan 2% mahdollisuus kaksosille. Aiemmin myös näille oli lisävalintana kuollut/kuollut, kuollu/elävä tai elävä/elävä, mutta viimeisimmässä päivityksessä poistin kyseisen kohdan, koska se oli hieman turhaa tilaa vievä - harrastukseni aikana nimittäin yksikään yhdistelmä ei ole tuottanut kaksosia. 

Näistä kohdista oikeastaan mikään ei minua häiritse, muu kuin se, että ovat kenties hieman turhia. Tai turhauttavia, silloin kun saa tiettyjä hevosia arpoa uudelleen kerta toisensa jälkeen. Jos joku keksii tähän jonkun keinon hyödyntää tällaisia tietoja, niin otan ideoita kyllä mielenkiinnolla vastaan! 

Sukupuoli

Tämä se sitten ärsyttää ja turhauttaa ihan huolella. Miten voi olla, että 50-50 todennäköisyydellä tulee enimmäkseen oriita?! Siis kyllä, minähän pidän enemmän oreista kuin tammoista, mutta en pidä siitä, että niitä on suhteellisesti enemmän tallissa. Joistakin yhdistelmistä on myös se hyvin selkeä mielikuva minkälaisen varsan niistä haluaa, tai kenties haluaa jostain yksittäisestä hevosesta tiettyä sukupuolta olevan jälkeläisen, niin revi siinä sitten hiuksia päästäs kun ei millään, ei itkemälläkään, ja sitten se oikeaa sukupuolta oleva varsa (jos sellaista ikinä syntyy) tulee jostain haistapaska-yhdistelmästä joka menee myyntiin. Revi siitä huumoria.

Tätä oridilemmaa olen hieman harkinnut korjaavani sillä, että muuttaisin pallielikoiden todennäköisyyttä pienemmäksi. Tämä perustuen siis siihen, että oikeassa elämässähän suurin osa oreista ruunataan, kun taas virtuaalimaailmassa kyseinen toimenpide on pikemminkin poikkeus. En vain tiedä onko tämä sitten käypä ratkaisu, harkitaan. 

Säkäkorkeus

Ymmärrettävästi moni varmaan ajattelee, että miten säkäkorkeus voi aiheuttaa mielipahaa. No minäpä kerron. Oma järjestelmäni pohjautuu siis varsan 1. ja 2. polvessa olevien hevosten pienimpään ja suurimpaan korkeuteen, jotka syötän taulukkoon. Taulukko antaa varsan säkäkorkeudeksi satunnaisen luvun väliltä pienin korkeus -4cm ja suurin korkeus +4cm. Loogista? Ajattelen ainakin itse ettei eläinten koko välttämättä periydy suoraan vanhemmilta (kuten eivät muutkaan ominaisuudet) ja sittenkin pientä heittoa voi ilmetä, siksi tuo +/- 4cm. 

Noh, jostain syystä - jälleen kerran - tuo taulukko on minua vastaan ja saan 160cm korkeita puoliverisiä (joo, ihan käypä koko, mutta tykkään isoista hevosista) ja 170cm korkeita ratsuponeja. Jälkimmäiset olen kyllä ihan suoriltaan viskannut uuteen arvontaan, koska.. eih. Sama kohtalo ollut muillakin ylikorkeilla eläimillä, pois lukien welsh cobit, niiden kohdalla vaan itken katkerasti kun livahtavat C-kirjaan. Jalostusvalinnoilla voisi tähän tietysti vaikuttaa aika suurestikin, mutta kun säkäkorkeus ei ole siinä pelissä mulla edes top-kolmosessa mitä valintakriteereihin tulee. Mieluummin valitsen sen kivan nimisen ja märisen jälkeen päin. 

Mulla ei rehellisesti sanoen ole hajuakaan miten realistinen tuo laskuri tämän säkäkorkeuden suhteen on. Kyllähän risteytysvarsat voivat kasvaa, ja kasvavatkin, emäänsä suuremmiksi, mutta kai siinä jokin raja on kuinka korkeaksi ponitamman jälkeläinen voi venyä. Tai mikäli puhutaan edelleen risteytyksistä niin onko todennäköistä tai edes mahdollista, että varsa jää vielä sitä pienempääkin vanhempaansa matalemmaksi tai vastaavasti suurempaa korkeammaksi? Keskiarvoilla pelaaminen olisi toisaalta tylsää, koska mielestäni se antaa liian vähän liikkumavaraa eri korkeuksien rajoilla. 

En tiedä, ideoita? 


En lähde tässä postauksessa kummemmin purkamaan noita luonne- ja koulutustasoasioita, olen niistä uskoakseni ainakin pariin otteeseen jo purnannut ja ovat jollain tapaa itselleni hyväksyttävämpiä. Joten tämä tästä tällä erää, palaan itkemään näiden mun uusien varsojen pariin (joista muuten 6 on oriita ja 9 tammoja, mitä mä taas valitan). 


Kommentit

  1. Mielenkiitoinen postaus! Minä itse en lähde ollenkaan tuolle linjalle, että tiineydet ja varsomiset eivät onnistuisi, mutta tuon säkäkorkeusasian kanssa olen pähkäillyt itsekin jo vuosikausia. Blogissa on useampi teksti aiheesta enkä ole mitään viisastenkiveä löytänyt. Nykyisin yritän heitellä sitä korkeutta vähän silleen satunnaisesti, mutta oikea satunnaisuus on ihmiselle vaikeata. Ja se menee helposti siihen, että minä joka kerta merkitsen sen korkeuden vanhempien "rajojen" ulkopuolelle enkä siihen väliin eikä sekään nyt ihan realistista ole...

    Tuo sukupuolen ja satunnaisuuden kanssa kannattaa muistaa sellainen seikka, että kun jotakin arvotaan, on aina mahdollista saada se epätodennäköinenkin yhdistelmä. On siis mahdollista, että vaikka 20 varsan joukossa on 19 oria ja yksi tamma. Ei se kovin todennäköistä ole, muttei mahdotontakaan. Minä heittelen joskus kolikolla varsojen sukupuolia, tilanteissa joissa niillä ei ole silleen väliä ja kun mokoma myntti on sitä mieltä, että saat nyt kymmenen oria putkeen niin a. närästihän se ja b. ei sitä kukaan usko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelen, että mulle on joskus käynyt tuo miljuuna oria ja yksi tamma -tilanne, juurikin niin että varsoja oli isompi määrä. Silloin kyllä arvoin koko joukon suosiolla uudestaan hah.

      Poista
  2. Kävin joku vuosi takaperin paikallisen hevosjalostusyhdistyksen (irl) perinnöllisyysluennolla ja siellä esitettiin säkäkorkeudesta tutkimus, että keskimäärin tamma/emälinja vaikuttaa syntyvän varsan aikuiskorkeuteen enemmän kuin ori, ja sitä enemmän, mitä suurempi korkeusero vanhemmilla on. Yritin googlata löytäisinkö ko. tutkimusta (ei suomalainen, muistelisin, että ehkä brittien), mutta en löytänyt. Tähän pohjautuen lasken itse omille hevosilleni säkäkorkeuden painottaen sukutaulussa olevien tammojen säkäkorkeuksia 2x.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoista! Ja toki tekee järkeä siinäkin mielessä ettei se siellä emän kohdussa määräänsä isommaksi todennäköisesti kasva (siis esim. poniemän varsa puoliverivarsan kokoiseksi). Tähän voisi yrittää miettiä jonkun laskukaavan, hmm.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti