#5 Eniten virtuaalivituttaa: katoavat sivut, hevoset, arghhhhNyt piti käydä ihan hermosavuilla ennen tämän kirjoittamista. Menikö tunteisiin? No meni. Siis se, että hevoset katoaa. Tai eivät itse hevoset edes katoa, vaan niiden sivut häviää tai muuttuu eikä asiaa viititä päivittää mihinkään.

On ihan perkeleellisen tympeetä lähtee jäljittämään monen mutkan, tallin, jälkeläiset ja eri linkkien kautta onkohan tämä koni nyt vielä olemassa jossakin, ja jos niin missäköhän se "jossakin" mahtaisi olla ja mikäköhän olisi se oikea linkki sinne "jonnekin" kun viime viikolla se oli vielä tuo. Enkä puhu tässä nyt siitä, että koko ihminen lopettaa / häviää / whatever ja koko talli räjähtää savuna ilmaan, ei, vaan ihan aktiiviharrastajista. 

Itseäni tämä nyt ärsyttää lähinnä epäkäytännöllisyyden ja ylimääräisen vaivan takia; siis olen vaikka sivuttamassa ostamaani / kasvattamaani hevosta ja huomaan, että kas, toinen tai molemmat vanhemmat on kerenny vaihtamaan osoitetta eikä uudesta löydy jälkeäkään mistään. Linkkejä löytyy, mutta ne menee toimimattomalle sivulle. Se syö inspiraatiota ihan hemmetisti. Siinä määrin hemmetisti, että päätin esimerkiksi juuri jättää yhden varsan tekemättä, koska en jaksa lähteä etsimään ja kyselemään jotta missäköhän tämä hevonen mahtaisi tällä hetkellä sijaita. 

Toinen on se kun olet aikeissa ilmoittaa hevosen laatuarvosteluun ja tiedät, että se saisi vanhemmilta / jälkeläisiltä pisteitä, mutta niitä pirun hevosia ei vaan löydy mistään. Vanhempien linkit saa tietty vaihdettua jos jaksaa nähdä vaivaa kaivella se oikea sivu jostain hornantuutista (ja toivoo kusi sukassa ettei se taas vaihdu ennen arvostelua), mutta kun meikäläinen laiskajaakko hakee varsojen tiedot suoraan VRL:sta niin se toimimaton linkki ei paljoo mieltä lämmitä. 

Kyllä, sivujahan voi aina kysyä. Mä en jaksa. Eikä se useinkaan tuo vastauksia niin nopeasti kuin toivoisi tällaiselle, joka ehtii hoidella pikseliponejaan keskimäärin kerran viikkoon. 

En osoita sormella ketään enkä sano, että kaikkien tulisi toimia samalla tavalla. En myöskään toivo, että minulle lähetellään linkkejä uusista sivuista - sekin vie aikaa ja vaivaa, ja on omalla kohdallani melko turhaa. Olisi vain hitokseen hienoo, jos ne uudet sivut olisivat suhteellisen helposti löydettävissä. Meillä kun on niinkin hieno väline kuin VRL eikä sen osoitteen päivittäminen sinne ole mielestäni mikään hirveän iso homma. 

Että niin. Räyh. 

Kommentit

  1. Ihania avautumisia, näitä on ihan huippua lukea. Keep it coming! :D

    VastaaPoista
  2. SIvujen katoaminen syö kyllä elämänilon, ihan vaikkei aikoisi laatiksiin osallistuakaan. Osiltaan myös laatuarvostelut ovat epäreiluja "rankaistessaan" harrastajia asiasta, joka ei ole heidän käsissään. Laatuarvostelussa olevan hevosen omistajalla ei välttämättä ole minkäänlaista valtaa siihen, että onko hevosen vanhempien (tai varsojen) sivut tallessa enää siinä osoitteessa, mikä aikanaan toimi ja juuri sillä hetkellä, kun tuomari arvostelee hevosen. Sitten jää pisteitä saamatta, koska joku kolmas osapuoli on kämminyt asiat. Ja tämä jos mikä on epäreilua ihan noin lähtökohtaisesti.

    VRL:n rekisteri on todellakin hieno asia, jos ei muuta ole niin sinne voi sitten ainakin linkittää. Tosin sekään ei taida auttaa laatisten kanssa, en tiedä. Minulle ainakin riittää se, että hevoselle löytyy VRL-rekisterisivu ja tietenkin toivon, että siellä olisi osoite ajan tasalla, mutta jos ei ole, niin minulle se ei ole iso katastrofi. Se VRL-rekisterisivu on kuitenkin melko luotettava todiste siitä, että hevonen on ollut olemassa oikeasti. Lopulta olen tosi kiitollinen siitä, että tätä nykyä kisoissa ja näyttelyissä vaaditaan se VRL-tunnus hevoselle, koska se inspiroi (en halua käyttää sanaa pakottaa, mutta sama asia) useimmat omistajat rekisteröimään hevosiaan. Se taas tarkoittaa sitä, että VRL:n rekisteristä tulee entistä kattavampi tietokanta, jossa on entistä useampia hevosia rekisteröitynä. No, henkilökohtaisesti en ymmärrä muutenkaan ihmisiä, jotka jotenkin dissaavat VRL:ää.

    No, joka tapauksessa jokainen kadonnut hevonen närästää kyllä minuakin. Ne vanhat, ammoin kuolleet ovat tietysti luku sinänsä eikä niille voi mitään enää tässä vaiheessa, mutta kun tosiaan tuoreempiakin häviää ja jokaisen takana on todennäköisesti omistaja, joka ei osaa, viitsi tai välitä asiasta. Linkkimädästä puhuttiin jo 2000-luvun alussa, mutta se on edelleen ihan relevantti ongelma, vaikkei siitä nykyään puhuta. Minulla on blogiaiheiden listalla tämäkin asia, joten ehkä joskus saan siitä kirjoitettua. Kahdeksan vuotta sitten kirjoitin ohjeita siihen, miten hevosen sivut saa pidettyä edes jotenkin tallessa ja se on ajankohtainen edelleen tänäkin päivänä: http://ginahaltek.blogspot.com/2014/11/nain-pidat-hevoseen-sivut-tallessa.html.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti