#3 Eniten virtuaalivituttaa: ikääntyminen

Taas ahistaa! Nimittäin ikääntyminen, eikä edes oma. Mun hevosten keski-ikä on joku 124843 vuotta ja mä kuolen, hevoset ei. Eli ihan vaan lyhyt rantti siitä kuinka hevosten ikääntyminen kusee sukkaan joka kerta.

VARL, IRL, CAS ja kumppanit

Jo mun vihkotalliajoista mulla on ollu joku juttu siihen, että hevosten täytyy ikääntyä tietyn kaavan mukaan. Taisimpa silloinkin käyttää hyväkseni virtuaalihevosille luotuja ikääntymissääntöjä, joten ne on ollu aika tuttua huttua jo ennen kuin siirryin pikseliponien pariin. Jo silloin ne aika ajoin ahisti. Ei muuten, mutta niiden mieluisimpien hevosten kohdalla, kun tajuat, että sitä ikää on jo 58 vuotta eikä sitä vaan raaski vieläkään laittaa hautaan. Tai, että se varsa jonka niiiiin oisit halunnu käyttää jossai nuortenmeiningeissä, on jo 23-vuotias. 

Selvästikään mitään en oo oppinut. 

Oon vaihtanu mun virtuaalihevosten ikääntymistä useampaan otteeseen. Se on aina joko liian hidas tai liian nopea. Ensin odotat, että sun varsa kasvaa aikuiseks (ja oot jopa ehkä käyttäny sen kaiken maailman kissan ristiäisissä), että voit kilpailla sillä ja käyttää sitä jalostukseen. Mun yleisimmin käyttämä ikääntymisjärjestelmä on VARL (IRL 48vrk = URL 1a) ja sillä keinoin siinä menee semmoinen puolisen vuotta, että saat sen pennun 4 vuotiaaksi. Ihan jees siinä mielessä, ettei useinkaan iske hätä jos siinä välissä onkin joku epäaktiivinen kausi, ei muista tai ei huvita. Toisaalta jos se varttuminen sattuu just siihen sun aktiivikaudelle ja odotat käsi housussa millon sen hevosen kanssa pääsee ns. "oikeesti" harrastamaan.. oi voi. 

Toisaalta aikuisille hevosille se tuntuu liian nopealta, varsinkin kun noin keskimäärin mulla taitaa tulla vuoden aikana se yksi tai keksi pidempää hiljaista kautta. Niiden perästä on kiva katsella, että "jaa, tämäkin 15-vuotias kopukka on melkein kisaamaton". Puhumattakaan siitä kun se sama hevonen on ihan kohta jo 25 vuotias. 30. 45. 105. 

Mä luulen, että monikaan muu virtuaaliharrastaja ei ressaile näitä ikääntymisjuttuja niin paljo ku mie. Aika monen käytäntö on ikäännyttää hevonen suoraan 8 vuotiaaksi, jolloin sen voi (porrastetuissa) kilpailla ilman viiveitä tappiin asti ja viedä sitten laatikseen, jonka raja tuo maaginen ikä sattuu olemaan (ihan sivuhuomautuksena tässä, olen aina ajatellut, että IRL kilpahevoset ovat parhaimmillaan siinä kymmenen vuoden tienoilla - mikä hitto tuo 8v on?). Itse taas haluan, sopivissa määrin, nauttia niistä hevosen eri elämänvaiheista ja nyt tuntuu, ettei siihen ole aikaa tai aikaa on liian paljon - siihen päälle se, ettei sul oo hajuakaan minkä ikäinen se hevonen "todellisuudessa" on (laskennallisesti siis), pelkästään se, minkä ikäiseksi sä sen miellät. Kiva ajatella varsana tai nuorena jotain hevosta ja tajuta sitten, että jaa tää onki jo kymmenen. 

Oon nyt, ensimmäistä kertaa, alkanut harkitsemaan määrittelemätöntä ikääntymistä niillä talleilla jossa ajatus on yrittää kirjoitella ja nautiskella vähän enemmän. Siihen malliin, että ikäännytän silloin kun tuntuu sopivalle. Ongelmia tässä on tietysti sitten useampi. Ensinnäkin, mä tykkään rajoittaa tekemisiäni. Ilman tiettyä logiikkaa ja rajoja musta tuntuu, että asiat lähtee lapasesta ja missään ei oo mitään järkee. Mulle "voit tehdä mitä vaan" -tyylinen virtuaalitalleilu ei sovi, koska haluan haastetta. Toisaalta onko siinä sitten eroa nykytilanteeseen, jossa mä venytän vuosia melko järjestelmällisesti niin kilpailemisen kuin kuolemisenkin suhteen. No ei. 

Toiseksi, päivittäminen. Ihan hiton perseestä päivitellä niitä ikätietoja kymmenien hevosten sivuille. Toki voihan sen jättää mainitsematta, ei mainintaa iästä tarvitse muualla kuin laatuarvosteluissa, mutta kun haluaa pitää jonkinlaisen järjestelmällisyyden asiassa niin ihan kiva se olis omankin hataran pään takia siellä jossakin olla ylhäällä. 

Kolmanneksi sitten se, että hupsista ikäännyttelet varsaa ja sen varsan joku isovanhempi hengaa naapurikarsinassa viisveenä. Tietysti tämäkin olis ratkaistavissa sillä, että sitten kun ikäännyttää, vetäis koko poppoon kerralla. Mitenhän nopeasti se taas alkaa sieltä toisesta päästä ahdistamaan, mene ja tiiä. 

Mites teillä? Systemaattista ikääntymistä vai oman mielen mukaan? Ja jokerina, entäpä ihmiset?

Kommentit

 1. Mä kirjoittelin lähes päivälleen kolme vuotta sitten (https://nintsun.blogspot.com/2018/08/ikaantyminen-vai-ei.html) mietteitäni ikääntymisestä. Moanassa mulla on käytössä säännöllinen CAS-ikääntyminen ja Juksulassa edelleen epämääräinen "ikääntyy joskus ja jouluna jos muistan"-tyyppinen. Molemmissa on puolensa ja puolensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin paljon samoja ajatuksia! Itse ehkä yritän keksiä jonkin tavan edes kokeiluun, että ikäännyttäisin esim. yhden tallin hevosia vapaasti, mutta kuitenkin suht samanaikaisesti, ettei tosiaan käy niin, että siellä on pian jälkikasvu iäkkäämpää kuin vanhempansa. Jokin järkevä, mutta ei liian kaavoihin kangistunut systeemi täytyisi kehittää.

   Poista
 2. Miun hevoset elelevät KATT2-mukaan, eli 1 irl a = 4 url a. Siinä ei tarvitse ottaa stressiä että asiat tapahtuisi liian nopeasti, ja jostakin syystä nautin varsa-ajan kituuttelusta kun haaveilen jo millainen mistäkin heposesta tulee aikuisena... Sitä osaa arvostaa, kun ne vihdoin sitä ovat! :D Ja ikääntyminen hidastuu aina vain, osa on jo KATT eli tuplasti hitaammin. Siitä seuraava askel, irl-ikääntyminen, se on ehkä vähän liian hidastempoista kaikille hevosille pistettäväksi. Muutama tarinapolle sillä kyllä kulkee, että ehtii kirjoittelemaan.

  Orjallisesti en aina kuitenkaan noita seuraa, joskus tapahtuu aikapoimuja ja tamma kantaakin vähän vähemmän aikaa, tai sitten vaihdan ikääntymisen sekalaiseksi saadakseni jonkun kuoppaikäisen pollen pysymään keskuudessa vielä vähän pidempään. :D Otan aika rennosti.

  En ole itse törmännyt 8-v "maagiseen" sääntöön 🤔 Nelivuotiaaksi speedaaviin kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie oon niin kärsimätön ja kasvatusorientoitunut, että tuo olis mulle iiiihan liian hidasta. :D Jotenkin sitä haluaa ne hevoset suht nopealla aikataululla jatkamaan sukua kun se on mulla varmaan tän harrastuksen suola, mutta toisaalta se ei kuitenkaan saa tulla liian nopeasti.

   Sen verran monta kertaa on tullut vaihdettuakin noita ikääntymisiä, että ehkä loppujen lopuksi se ruoho on vaan aina vihreämpää aidan toisella puolen, olitpa itse kummalla puolella tahansa. :D

   Poista

Lähetä kommentti