Talliarvostelu: Escapisme

 Escapisme on taas näitä talleja, joihin mä olen päällisin puolin jo vähän tutustunut entuudestaan ja josta tykkään lähtökohtaisesti melko kovastikin. Eli kääkkistä kääk, edellisen Kärmeniemen kehutulvan jälkeen, mitenköhän tässäkin käy? 

Ensivaikutelma

Nimi Escapisme, sivuston tekstien miellyttävä asettelu ja helppolukuinen sisältö tekevät heti hyvän ja laadukkaan vaikutelman. Kaikki näyttää todella sopusointuiselta ja seesteiseltä - isolla näytöllä. Kun näyttökokoa pienentää, heittää asettelu hieman häränpyllyä. 

Yleisesti ottaen sivuston ilme ja kuvitus on yhtenevää, rauhallista ja yksinkertaista. Se kutsuu tutustumaan lisää, kuten myös tekstikin ainakin osittain - vaikkakin pidemmälle lukiessa tulee hieman päälleliimattu fiilis. 

Summattuna tallista jää ensisilmäyksellä simppelin hyvä ja hevosiin panostettu tunne. Juuri hevoset olivat ne jotka alunperin saivat minut tästä tallista aikoinaan kiinnostumaan. 

Ulkoasu

Yleisilmeeltään ulkoasu on miellyttävän yksinkertainen ja värimaailmaltaan yhtenäinen - jotenkin rehellinen. Eri elementtien asettelu on juuri sopiva, mikään ei hyppää silmille (paitsi etusivun footerin teksti, joka on väriltään tummempi ja isolla näytöllä ei myöskään asetu oikein?), mutta ei toisaalta häviä massaankaan, vaan kaikki tuntuu olevan sopusoinnussa keskenään. 

Fontit ovat yhtenäisiä ja hyvin hillitysti tyyliteltyjä, mikä sopii yleiseen ilmeeseen just nappiin. Tai ainakin hyvin lähelle. Hevossivuilla, joilla tekstiä on enemmän, tulee ehkä aavistuksen tunkkainen vaikutelma jota isompi rivi- tai kirjainväli voisi korjata. Tässä on kuitenkin kivasti saatu tuollainen "perusfontti" näyttämään tyylikkäältä ja kivalta hyvin pienillä tyylittelyillä. 

Yleisesti ottaen sivuston kaikki kuvistus sopii hyvin yhteen kokonaisuuden kanssa ja jopa hevoslistauksen hieman erityyliset kuvat näyttävät miellyttäviltä. Paikoin lähinnä hevosten kuvat asettuvat vähän hassusti limittäin muiden elementtien päälle. Joillakin hevosilla perustietojen vieressä olevat meriittikuvakkeet (RHLA ja RMP härpäkkeet) häiritsevät aika paljon ainakin meikäläisen silmää, kun taas toisilla ne on asetettu tuonne meriittisarakkeeseen ja sinne ne istuvatkin oikein hyvin. 

Hieman häiritsee se, että useilla sivuilla footerin / alalaidan copyjen tyylittely on erilainen. Silmää eniten miellyttää tuo, joka on 'esittely' -sivulla ja jättää sisällön alle hieman tilaa jolloin yleisilme on ilmavampi. 

Sisältö

Se, mihin mä yli kaiken ihastuin tässä tallissa siihen ekaa kertaa törmättyäni, oli sen hevoset. Tai ainakin hevosten nimet ja monen kohdalla suvutkin (terv. oma escapismelainen haaveissa). Tallista huokuu sellainen sympaattinen aitouden tuntu, mutta kyllähän sitä sanottavaakin sitten löytyy kun tarkemmin katsoo. 

Tekstimaailma lupaa paljon, mutta antaa verrattain vähän. Sisältö on jollakin tapaa ristiriitaista. Vaikka luettava on mukavaa ja simppeliä kaikin puolin, niin etusivun parin ensimmäisen lauseen tunnelmallisuus tuntuu loppuvan kuin veitsellä leikaten. Jopa pientä tarinallisuutta enteilevä alku kera henkilöesittelyjen kääntyy hienoiseksi pettymykseksi, koska muut tekstit ovat hyvin pitkälti perus faktaa tallin ominaisuuksista sen ylläpitäjän näkökulmasta. 

Samoin hevoset. 

Jää siis vähän epäselväksi mitä tässä haetaan. Onko tavoitteena sellainen tarinallinen tunnelmallisuus, kuten alkuteksti antaa ymmärtää, ja joka auttamatta epäonnistuu, vai irl -minän kautta haettu persoonallisuus, joka kyllä tulee esiin ainakin hevosten teksteissä, mutta jää kenties hieman valjuksi sekin. Tai jos molempia, niin jollakin tapaa toivoisi ihan tuntuvaa jakoa näiden kahden välille tyylillisin tai sisällöllisin keinoin. 

Lopuksi

Mulle jäi ristiriitainen fiilis, koska odotin hieman enemmän kuin sain. En voi olla tykkäämättä tallista ja se on kaikin puolin kaunis ja sisällöltäänkin hyvä, mutta ensivaikutelma oli erilainen kuin se mitä loppujen lopuksi kohtasin. Escapisme ei missään tapauksessa ole siis huono talli, tykkään siitä edelleen kovasti edelleen, mutta jotain olennaista jäi tällä kertaa puuttumaan. 

Arvosana 3/5

+ Ulkoasu, aivan ihanan tasapainoinen ja selkeä
+ Tunnelma, vaikka se nyt ei sisällöstä tullutkaan, niin jostakin se muodostui
+ Hevoset! Aivan upeita. 

- Sisällön ristiriita, antaa ymmärtää jotain muuta kuin on, tai sitten se mitä haetaan ei tule sisällössä ilmi
- Pieniä kauneusvirheitä ulkoasun asettelussa lähinnä kuvien osalta

Kommentit