|
Hevosten myyminen
Hevosten ostaminen
- Suku
- Nimi, kasvatusnimi, kasvattaja
- Rotu
Millainen on hyvä kauppatavara?
Mitä tietoja annat myytävistä hevosista:
- Nimi (-ehdotukset)
- Syntymäaika
- Painotus
Mitä tietoja toivot ostamastasi hevosesta:
- Nimi (-ehdotukset)
- Syntymäaika
- Painotus, väri ja / tai säkä
Millä perusteella teet kasvattisi:
- Haluan itse hevosesta varsan
- Jälkeläisnäyttö
- Tilausvarsa
Miten valitset kasvattiesi vanhemmat:
- Sopivan mittainen suku
- Painotus
- Luonne, suku (tietyt hevoset)
Mitkä asiat sinulle merkitsevät hevosen suvussa:
- Lähisukulaisten nimet
- Lähisukulaisten sivut, suvun pituus
- Lähisukulaisten kilpailumenestys
IMO henkisesti summaten
Kuten jo alussa sanoin, mulle kasvatus on tän harrastuksen suola ja kasvattien kysyntä sellainen henkilökohtainen menestyksen mittari. Koen olevani tavoitteellinen kasvattaja, mutta nimenomaan sen kysynnän ja jalostuksen kautta eikä ehkä niinkään laatistavoitteellisesti ajatellen. Olen myös tuore harrastaja, jolla vuosia tulee mittariin kolme tänä syksynä, vaikka toki pitkä vihkotallihistoria on varmaan antanut joitakin eväitä matkalle.
Vaikka en omalta kohdaltani allekirjoita sitä, että kasvatit menisivät huonosti kaupaksi - mulla ne on menny aina ihan hyvin - niin olen huomannut, että monilla ne samat myynti-ilmoitukset jäävät roikkumaan kuukausisotalla. Ja nyt teille, jotka olivat sitä mieltä, että omat hevoset/kasvatit eivät ole tarpeeksi laadukkaita eikä oma nimimerkki miellytä muita; ne, joilla olen eniten nähnyt jäävän kasvatteja käteen, ovat niitä tavoitteellisia yberkilpailulaatishyper -kasvattajia jotka ovat tehneet hommaa vuosisatoja. Luultavasti he myös ovat eniten helisemässä tämän hevoskaupan hiljaisuuden kanssa, koska laatisorientoituneille ne jälkeläisnäytöt on tärkeitä.
Siinä missä ilmeisen monet laatisorientoituneet ovat tyytyneet siihen, että kasvattavat yhden tai kaksi näyttövarsaa itse (samalla kun ruinaavat helpotuksia pisteytykseen näiden osalta), kaipaavat inspiraatio-orientoituneet persoonallisempia hevosia. Kyllä vain, näen, että tässä on kaksi koulukuntaa, jotka kohtaavat jossain määrin, mutta eivät täysin, ja kun harrastajamäärä on pieni, syö tällainen nurkkakuntaisuus hevosmyyntiä jonkin verran. Voisivatko jälkimmäiset laskea kriteerejään esimerkiksi hevosten taustojen ja kasvattajan tarjoaman persoonallisuuden suhteen? Ja voisivatko ns. laatiskasvattajat tarjota enemmän persoonallista laatua kuin määrää? Ts. onko se niin vaarallista jos laatishevosella ei olekaan huippuunsa kisannutta jälkeläistä ja tarinahevosella realistisen inspiroivaa taustaa?
Itse luovin jossain näiden kahden välillä. Ehdottomasti jonkinlaisen taustan ja persoonan omaava hevonen on mulle kiinnostavampi, mutta tarpeen tullen voin kehittää nämä piirteet itsekin. Minulla on myös valtaosa hevosista sellaisia jotka tähtäävät laatuarvosteluihin, mutta se, mitä niiden jälkeläiset tekevät on mulle saman tekevää. En tee täytevarsoja tai vaadi kilpailutuloksia tai edes ylipäätään jälkeläisiä osallistuakseni laatuarvosteluun, koska mielestäni jos muut ihmiset eivät näe ko. hevosta niin hyvänä, että haluaisivat siltä kilpailevan jälkeläisen tai jälkeläistä ollenkaan, ei se ole I- tai edes II- palkinnon arvoinen hevonen. Samaa linjausta voidaan käyttää vanhempiin.
Mielestäni se, että suurinosa ostajista on löytänyt tarvitsemansa hevoset vähintäänkin tyydyttävästi kun taas myyjistä noin puolet kokee hevoskaupan hiljaiseksi, kertoo siitä, että tarjontaa on yksinkertaisesti enemmän kuin kysyntää. Omalla kohdallani kysyntää on, mutta tarjonta ei inspiroi, koska en halua monestikaan ostaa hevosta jolla on pelkkä nimi, syntymäpäivä ja suku. Joskus se nimi lyö ohi niiden puutteiden, mutta yleensä tällaisesta myyntilistauksesta tulee vain tekemällä tehty olo. Kuitenkin ilmeisen monelle (sekä myyjälle että ostajalle) nuo kolme asiaa ovat kuitenkin ne tärkeimmät, niin tiedä sitten mistä se hevosliikenteen vähyys loppupeleissä johtuu.
Oliko se joskus helpompaa? Miksi?
Mikä tässä yleisesti ottaen mättää?
Alle voi taas kommentoida nimimerkillä tai anonyymisti, tai heittää keskustelunavausta blogin topickiin Keskustan -foorumilla.
Kommentit
Lähetä kommentti